Cal distingir en el món romà dos sistemes de traçat de les ciutats son, el rural i el planificat.
·El traçat natural: S'anomena així el model urbà que era habitual en els primitius llogarets preromans d'Itàlia i de tot l'occident mediterrani: el de la Roma preetrusca. Buscava l'adaptació al medi físic en què s'assentava, i era la millor defensa contra els enemics.
Es tractava d'uns recintes emmurallats de petita extensió, que no responien a cap pla preconcebut i estaven pràcticament sense urbanitzar i es designaven amb la paraula oppidum. Es conserven exemples d'aquest tipus.
Estaven construïts en elevacions estratègiques, ben proveïdes de defenses naturals. La recontrucció dels habitatges coincideix amb la dels castros al·ludits i amb algunes reproduccions en miniatura trobades en tombes de la zona.
·El traçat planificat: Aquest altre model s'havia desenvolupat de manera semblant a l'anterior,els romans el van copiar dels etruscs i posteriorment i el van escampar per tot l'Imperi. Els dos carrers principals que s'encreuaven al fòrum s'anomenaven cardo maximus i decumanus maximus.Aquet tipus de planificació urbanistica ha persistit fins avui.
Edificis i monuments publics: En totes les ciutats es van repetint uns tipus de construccions públiques de grans dimensions que els romans van escampar per tot l'imperi.
·Els temples: Es celebrava el culte de la religió oficial i solien ser de planta rectangular.
·Les basíliques: Espais coberts i amb porxos de tres naus on es reunien els tribunals de justicia.
·La cúria: On es reunia l'Assamblea de representants de la ciutat.
·Les tribunes: Era per als discursos dels politics i dels governants.
Les ciutats mes importants podien tenir mes d'un forum ja que constituien una bonica creacio arquitectonica. Als fòrums es dreçaven els monuments de caràcter honorifíc o commemoratiu. A més els monuments mes caracteristics eran els següents:
·Els arcs de triomf, portes monumentals d'una o mes obertures ornats amb estàtues,inscripcions,relleus,columnes, etc.
·Els obeliscs i les columnes commemoratives d'alguna gran empresa bèl·lica.
No hay comentarios:
Publicar un comentario